Co pomáhá na unavené oči? Známe řešení

Pálení a slzení očí se může dostavit jak po pobytu v prašném a větrném prostředí, tak i po dlouhém sezení u počítače. Námahu však může vyvolat i mnoho dalších spouštěčů, mezi které může patřit například řízení, vyšívání nebo čtení knih. Existují nějaké triky, jak si od unavených očí trochu ulevit?

Mnozí z nás si to ani neuvědomují, ale během dne naše oči snáší značnou námahu. V některých případech můžete cítit nepříjemné slzení či pocit suchosti, mnohým se ale nevyhýbá ani pálení a celková oční únava, která může způsobovat téměř fyzickou bolest.

Jelikož zrak během dne potřebujeme a málokdo zná tipy a triky, které mohou unaveným očím trochu ulevit, podíváme se na pár osvědčených rad, které můžete v krizové situaci vyzkoušet.

Příznaky unavených očí

Unavené oči sice nepatří k vážným zdravotním problémům, které by vás mohly nějak ohrozit, na druhou stranu, mohou významně ovlivnit vaši výkonnost a spokojenost.

Mezi jejich příznaky může patřit:

  • Podráždění očí
  • Bolest očí
  • Problém s fokusem
  • Suchost
  • Podešlost očí
  • Bolest šíje, ramen a zad
  • Zvýšená citlivost na světlo

V případě, že se u vás objeví dvojité a hodně rozmazané vidění, případně velký oční diskomfort a náhlá změna kvality zraku, jde o důvod, proč neprodleně vyhledat pomoc ošetřujícího lékaře.

unavené oči příznaky příčiny

Unavené oči z počítače

Mezi běžné příčiny bolesti a únavy očí patří působení modrého světla a koncentrace očí na jedno místo. Z toho důvodu se obvykle doporučuje nošení brýlí, které mají modrý filtr. (Poznáte je podle toho, že při zachycení modrého světla mají modrý odlesk.) V průběhu dne byste také měli průběžně vykonávat oční cvičení, v při nichž se budete snažit zaostřit na nějaký vzdálenější objekt.

Unavené oči po probuzení

Unavené oči po probuzení mohou být indikátorem toho, že jste se předešlou noc příliš dobře nevyspali. Také se ale může jednat o nástup sezónní alergie, která se vyznačuje pálením a svěděním očí. S ranní únavou očí může souviset i nadměrné popíjení alkoholu během předešlého večera.

Jak na únavu očí?

Aby se oči během dne příliš nenamáhaly, dbejte na to, abyste na všechno dobře viděli. To může v některých případech znamenat nákup nové lampy, kterou si dáte na pracovní stůl, nebo nákup speciálního světla na spodní skříňku horních polic v kuchyni. Díky tomu dobře uvidíte na pracovní plochu a nebudete odkázáni na světlo, které na desku dopadá přes vaše záda.

Dále pomáhá, když výrazně omezíte čas, který trávíte u obrazovky telefonu, počítače nebo televize. Když už to z nějakého důvodu musí být, alespoň si dělejte průběžné přestávky. V neposlední řadě může problém s očima souviset i s kvalitou okolního vzduchu. V ideálním případě by neměl být moc suchý. Očím nemusí dělat dobře ani klimatizace, která v létě běží na plné obrátky. Alergici také mohou uvažovat o nákupu speciálních čističek vzduchu, které dovedou zachytit problematické alergeny v ovzduší.

kapky na unavené oči

Kapky na unavené oči

Dalším užitečným tipem je i používání speciálních očních kapek. Na trhu existují takové, které pomáhají zvlhčovat oči a předcházet oční únavě. Alergici také mohou investovat do speciálních protialergických kapek, které mohou redukovat pocit cizího tělesa v oku, pálení a slzení.

A co dál?

Abyste se ráno probouzeli odpočatí a svěží, vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy s obsahem ašvagandy, která podporuje relaxaci, normální kvalitu spánku a pomáhá redukovat stres, který vám může bránit zabrat.

Nezapomínejte ale na to, že nejlepších výsledků dosáhnete, když ji budete brát ve stanoveném množství každý den.